talkoot

huhtikuu
maanantai
10
10:00

Kauden 2023 harjoitukset alkavat keväällä 

Maastoharjoitukset.

Ennakkoilmoittautuminen:

Ilmoittautumisen löydät Luhtilaukkaajat ry Facebook ryhmästä, linkki julkaistaan keskiviikkoisin klo 12.00.

ongelmatilanteissa ota yhteyttä sihteeri.luhtilaukkaajat (at) gmail.com

Joka tiistai Sveitsin koirapuistossa kello 18:00.
Harjoituksen hinta on 5€ jäseniltä/10€ ei-jäseneltä
Rajoitus: vain kaksi (2) lippua per henkilö per harjoituskerta. Kts. lisätietoja alla.

Rataharjoitukset.

Ennakkoilmoittautuminen

Ilmoittautumisen löydät Luhtilaukkaajat ry Facebook ryhmästä, linkki julkaistaan keskiviikkoisin klo 12.00.

ongelmatilanteissa ota yhteyttä sihteeri.luhtilaukkaajat (at) gmail.com


Joka tiistai Sveitsin koirapuistossa kello 18:00/18:30.
Harjoituksen hinta on 2€ jäseniltä/ 5€ ei-jäseneltä

Rajoitus: vain neljä (4) lippua per henkilö per harjoituskerta. Kts. lisätietoja alla

Pentuharjoitukset

Ilmoittautumisen löydät Luhtilaukkaajat ry Facebook ryhmästä, linkki julkaistaan perjantaisin klo 12.00.

ongelmatilanteissa ota yhteyttä sihteeri.luhtilaukkaajat (at) gmail.com

Ovat torstaisin klo 18:00

Pentuharjoitukset ovat jäsenille 2€/ilta. 

  1. Yleistä

Tärkeintä on koira. Koira voi hyvin ja sillä on hauskaa, mutta on muistettava että se ottaa suorituksen hyvinkin tosissaan. Rapsuttele, taputtele, kehu jne. koiraa aina suorituksen jälkeen. Se on tehnyt parhaansa.

Harjoitukset on sille urheilusuoritus siinä missä kilpailutkin. Se on oltava fyysisesti kuin henkisesti hyvässä kunnossa. Valeraskaana olevaa siinä missä lihaavaakaan koiraa ei kannata harjoituksiin tuoda. Liikunta auttaa jonkin verran valeraskausoireisiin, mutta sen pitää olla omaehtoista. Jos vähänkin epäilyttää koiran kunto, niin on hyvä pitää pieni tauko. Myöskään kuntoa ei kannata tulla radalle kohottamaan, parempi tehdä se toisaalla. Ei kannata juoksuttaa koiraa kuin kerran/ilta, ellei tarkkaan tiedä mitä tekee (harjoitusten päätarkoitus on koiran pääkopan treenaaminen). Silloinkin suoritusten välillä tulisi olla 40 minuutin tauko. Myös silloinkin kuin koiran ei ole tarkoitus juosta kilpailuissa, vain harjoituksissa.

Anaerobisia (n. yli 200m) juoksuja ei kannata suorittaa yhtä enempaa / harjoituskerta.

Koiran juoksuttaminen vieheen perässä ei ole omaehtoista vaan pakotettua liikuntaa: pakeneva viehe laukaisee vietin, jota vastaan koira ei kykene toimimaan mikäli vietti on kunnossa. Tästä syystä pentua ei saa juoksuttaa vieheen perässä kuin lyhyitä matkoja, koska se ei tajua missä vaiheessa ylirasittuu tai rikkoo itsensä.

Jos koira kokee harjoitukset ikäväksi, saattaa se syödä juoksuintoa pidemmäksi aikaa.
Mitä enemmän koira on intopiukeena harjoitusten jälkeen, sitä paremmin harjoitukset ovat onnistuneet. Sitä herkemmin se haluaa tulla uudestaan.
Jos koiralla on yksi tai useampi juoksukaveri, olisi kuonokopan käyttö ehdotonta. Vaikka juoksisi tutun koiran kanssa. Valjaat juoksuvarusteena ei ole välttämättä kovin hyvä juttu.

Lämmittele koira aina ennen suoritusta liikkumalla. Suorituksen aikana koirat ottavat lihaksistaan kaiken tehon irti. Riittävällä lämmittelyllä minimoidaan koiran loukkaantumisriskiä revähdysten, venähdysten ja muiden mahdollisten lihasvaurioiden varalta.
Optimi olisi että lämmittely olisi mahdollisimman lähellä itse suoritusta niin ajallisesti kuin suorituksellisesti. Älä kuitenkaan väsytä koiraa.
Ruokailusta on oltava vähintään kaksi tuntia, mieluummin enemmän. Pienestä nälästä on vain hyötyä.

Jäähdyttele suorituksen jälkeen. Riittävällä suorituksen jälkeisellä jäähdyttelyllä ehkäistään lihasten mahdollinen kipeytyminen ja jumiutuminen.
Yksi tapa: Kävele juomapisteelle. Anna vähän vettä, mutta vain vähän. Kävele hieman lisää ja anna hieman enemmän vettä ja taas kävellään. Nyt voi antaa koiralle niin paljon vettä kuin se juo. Hyvinkäällä saa vettä keittiö/autotalli –rakennuksen kyljestä olevasta hanasta, mutta on hyvä olla varuiksi omat vedet mukana. Suojaa koira tarvittaessa helteeltä. Sitten sosiaalisen hetken vuoro kanssaharrastajien kanssa.

Jos kokee että harjoitusten viehe voi olla ongelmmallinen, niin oman vieheen (lelu tms.) voi ottaa mukaan. Olisi hyvä jos siihen omaan vieheeseen saisi lenkin tms. valmiiksi vaihdon helpottamiseksi.

Kiire ei kuitenkaan ole. Otetaan koira kerrallaan rauhassa. Paneudutaan mahdollisiin ongelmiin yhdessä.

Tunne koirasi. Kysy muilta neuvoja ja apua - neuvo muita ja auta. Osta buffasta pullaa ja kahvia sen ollessa auki. Sinä, minä, me kaikki olemme vastuussa yleisestä ilmapiiristä. Tämä on vain harrastus ja mukavat harrastukset ovat mukavampi kuin ikävät harrastukset.

Jos koet harjoituksissa tai jopa muissa harrastajissa olisi jotain korjaamisen varaa, niin ota yhteyttä aina ensimmäisen’ harjoitusten vetäjiin. Ei ole niin pientä asiaa, josta ei voisi huomauttaa. Mietitään yhdessä ratkaisua, sillä teitä ja teidän koiria varten näitä pidetään.

Harjoitukset ovat Hyvinkään Sveitsin vinttikoiraradalla. Buffaa pyritään pitää myös torstaisin auki tiistain lisäksi.

2. Maastoharjoitukset

Harjoitukset joka tiistai Sveitsin koirapuistossa kello 18:00 alkaen. Säävarauksena sen verran, että jos kenttä on sateesta liukas, harjoituksia ei pidetä.

Harjoitusten kulku: Harjoitukset varataan etukäteen ja liput maksetaan lipunmyyjälle puffaan. Lipunmyyjältä voi kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä...harjoituksiin liittyen. Lämmittele koira/t.

Itse harjoitusten lähtöpaikka on kentän laidalla, buffan takana. Vuoron näkee joko numerotaulusta tai sitä huudellaan reippaalla äänellä. Oman vuoron kohdalla ota koirasi ja käy. Seuraa harjoitusten vetäjien ohjeita. Heille voi myös esittää toivomuksia vedon kulusta sekä kysellä neuvoja asiaan kuin asiaan.

Vedon jälkeen jäähdyttele koira/t.

Osta buffasta kahvia ja pullaa. Turise ihmisten kanssa mukavia.

Jos koiralla on koejuoksu, ilmoita tästä lipunmyyjälle ja vielä vetäjille. Toimita tarvittavat paperit arvioivalle tuomarille.

3. Rataharjoitukset

Rataharjoitukset järjestetään tiistaisin vinttikoiraradalla.
Rataharjoitukset alkavat LL:n vuorolla 18:00.
Harjoituksen hinta on 2€ jäseniltä per lähtö.

Vasta-alkajat torstain pentuharjotusten kautta näihin treeneihin.

Harjoitusten kulku: Maksa varaamasi lähtö lipunmyyntipaikalta tai buffasta.  Lipunmyyjältä voi kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä...harjoituksiin liittyen.

Lämmittele koira/t.

Vuorot pyritään kuuluttamaan, mutta voi olla myös että ollaan numerotaulun varassa.
Ensin on vuorossa 20 ensimmäistä lähtöä 280m:n kopeilta, sitten 20 seuraavaa 350m:n lähdön kopeilta, sitten 20 lähtöä 480m:n kopeilta. Tämän jälkeen aloitetaan taas 280m:n kopeilta lähdöllä 21. jne. Joskus on vähemmän osallistujia, niin kierros etenee nopeammin.

Ilmoita koejuoksuista ensin lipunmyyjälle ja toimita tarvittavat paperit juoksun arvioivalle tuomarille. Ilmoita vielä toistamiseen lähettäjälle koejuoksusta.

Lipunmyyjälle voi alustavasti mainita myös erityistoiveista (pelkkä kaarre, takasuora...jne), mutta ennen kaikkea lähettäjälle. Häneltä saat myös ykstyiskohtaisempaa neuvoa. Seuraa lähettäjän ohjeita.
Juoksut pyritään kellottamaan ja tulokset ilmoitetaan kuulutuksin ja/tai foorumeilla.

Juoksun jälkeen, jäähdyttele koira/t. Osta buffasta kahvia ja pullaa. Turise ihmisten kanssa mukavia.

4. Pentuharjoitukset

Pentuharjoitukset ovat torstaisin. Huomaa kuitenkin poikkeukset varauskalenterista LL:n kotisivuilta. Jos kyseinen päivä on varattu toiselle tapahtumalle, pentuharjoituksia ei pidetä.
Pentuharjoitukset on tarkotettu pennuille ja vanhemmille aloitteleville koirille. Harjoituksilla on säävaraus. 

Maksa vuorolippu buffasta tai buffan edestä. Lippujen myynti pyritään aloittamaan noin puolituntia ennen harjoituksia, riippuen miten lipunmyyjä ehtii paikalle omilta kiireiltään.

Harjoitus on treenareitten johtama tapahtuma. Harjoitus aloitetaan klo 18 pienellä, noin 15min teemalla (lämmittely/jäähdyttely, viehevarmuus, vieheharjoittelu, fyysinen harjoittelu, harjoittelu kotona, jne) jonka jälkeen aloitetaan yleensä kahdella rastilla: koppiharjoittelu ja vieheharjoittelu. Harjoitus ohjeistetaan alkupuheiden päätteeksi.

Pari huomiota kuluneelta kaudelta:
-Harjoituksiin voi valmistautua leikkimällä jollain vieheen tapaisella kotona  ongenvavan päässä tms.
-Älä koskaan kutsu koiraa pois vieheeltä, vaan nouda se sieltä vieheen luota ja kehu vasta vieheellä! Aikaa on kyllä.
-Harjoituksiin voi ottaa mukaan oman vieheen/lelun.

Osta buffasta kahvia ja pullaa. Turise ihmisten kanssa mukavia.

5. Mukaan harjoituksien vetämiseen?

Vetäjiä tarvitaan aina ryhmään iloiseen. Buffaan, lipunmyyntiin, ajanottoon, lähettämään, vieheenvetoon ja –palauttamiseen jne. jne. Mitään ei tarvitse osata, vaan kaikkeen opetetaan kädestä pitäen. Reipas mieli ja kiinnostus riittää hyvin.
Osallistumalla luhtareiden harjoituksiin saat vapaalippuja joita voi käyttää luhtareiden harjoituksissa.

Jos olet kiinnostunut niin reippaasti yhteyttä sihteeri.luhtilaukkaajat (a) gmail.com